
Valoarea pH-ului
pH-ul pielii noastre este între 4,5 și 6,0, ceea ce înseamnă că pielea noastră este ușor acidă.
pH-ul ușor acid este important pentru menținerea pielii – și a tot ceea ce trăiește pe ea – într-un echilibru sănătos.

Bere
Varză acră
Acidul stomacal
Acid clorhidric diluat
Apă minerală carbogazoasă
Saliva
Sânge
Apa de la robinet
Clăbuc
5% sodă caustică
Despre pH
Ce factori influențează pH-ul?
Sursele proprii ale pielii de substanțe acide și substanțe tampon (transpirația, sebumul, procesele metabolice din stratul cornos și microorganismele de pe piele) determină pH-ul din interior. Acestea, la rândul lor, sunt influențate de factori interni, precum hormonii, bolile, sexul și vârsta. Pielea inflamată sau rănile deschise au, de asemenea, un pH peste 5,5.
Acest lucru este amplificat de numeroși factori externi, precum dieta, medicația, climatul, contactele sociale, activitatea profesională, obiceiurile de viață și, nu în ultimul rând, curățarea și îngrijirea pielii. Utilizarea săpunului sau a produselor de curățare cu un pH neutru sau alcalin poate duce la creșterea pH-ului pielii. Produsele de îngrijire a pielii cu un pH peste 6 pot face ca pielea să fie mai puțin acidă decât este necesar pentru sănătatea sa.
De ce diferite zone ale corpului au valori diferite ale pH-ului?
Fața, scalpul, mâinile, picioarele, brațele, picioarele, spatele, pieptul, stomacul, axilele și zonele intime diferă în ceea ce privește structura pielii, pilozitatea, densitatea glandelor sebacee și sudoripare și colonizarea cu microorganisme.
Deoarece pH-ul pielii este influențat de acești factori, acesta variază în funcție de locație. Un pH peste valoarea medie normală de 5,5 se găsește în special în zonele dintre degetele mâinilor și picioarelor, în axile și în zona genitală, dar și în pliurile pielii (sub sânii femeilor, între fese și în pliurile cauzate de excesul de grăsime).
Măsurarea pH-ului
Deși simțul gustului ne permite să percepem valorile pH-ului (acid, neutru sau amar), această metodă nu este potrivită pentru acizi și alcali corozivi sau chiar substanțe toxice. Diverși coloranți fac vizibile modificările de pH. Aceste substanțe indicatoare sunt utilizate pentru estimări rapide ale pH-ului.
O măsurare electrochimică cu un pH-metru, care este de asemenea utilizat pentru a determina pH-ul la suprafața pielii cu adaptări speciale, este mai precisă. Coloranții fluorescenți și metodele moderne de imagistică (imagistica prin durata de viață a fluorescenței – FLIM) pot vizualiza microscopic diferite valori ale pH-ului în straturile individuale ale pielii.
Cele mai frecvente întrebări despre pH-ul pielii
pH-ul este abrevierea pentru latinescul potentia hydrogenii, care se traduce prin concentrație de ioni de hidrogen. Orice care conține apă, inclusiv fluidele noastre corporale, are un pH între 0 și 14. pH-ul 0 denotă un acid concentrat maxim, în timp ce pH-ul 14 este un alcalin concentrat maxim. Un pH de 7 se află la mijlocul acestei scale și corespunde celui al apei neutre. pH-ul poate fi determinat folosind dispozitive electrice de măsurare sau indicatori, cum ar fi hârtie de turnesol.
Nu chiar. Desi este ușor acid peste tot din cap până în picioare, este puțin mai acid la axile, în zona genitală și între degetele de la mâini și cele de la picioare. În plus, doar stratul cornos superior al pielii și filmul hidrolipidic care o acoperă sunt în general acide. Straturile mai profunde ale pielii de dedesubt, pe de altă parte, au pH neutru.
Pentru că este mai sănătos: pH-ul ușor acid menține structurile de barieră din stratul cornos stabil și susține regenerarea acestora. De asemenea, menține echilibrul ecologic al microbiomului pielii, adică totalitatea tuturor microorganismelor care trăiesc pe piele.
pH-ul 5,5 al produselor dermatologice sebamed este adaptat stratului protector natural al pielii. Aceasta înseamnă că produsele sebamed pot susține în mod ideal funcțiile sănătoase ale pielii. Acest lucru optimizează compatibilitatea produsului și efectul de îngrijire chiar și pentru pielea sensibilă.
